Nyomtatás
Megjelent: 16-08-22
Írta: G. Gabriella
Szaunázási útmutatók

saunaetikett sauna

A szauna az egészség szentélye, a testi-lelki megtisztulás kamrája, ahol nyugodt beszélgetés folyik, és ahol nincs különbség ember és ember között.

Néha azonban még a legcsodálatosabb szauna és a legprecízebben végrehajtott rituálé mellett sem élvezhetjük ki tökéletesen a szaunázás élményét. 

 

A szaunázás maximális élvezetéhez ugyanis hozzátartozik, hogy közösségi szauna esetén minden szaunázó betartsa az alapvető szaunázási szabályokat.

Hogy a kikapcsolódás az Ön és a környezete számára is zavartalan és kielégítő legyen, mai írásomban összeállítottam egy 13 pontból álló szauna szabályzatot:

1. Szaunába alapvetően fedetlen testtel (alsónemű és fürdőruha nélkül), testünket természetes anyagú textíliával takarva menjünk. A fürdőruhát azért érdemes a szaunánkívül hagynunk, hogy bőrünk lélegezni tudjon, továbbá az úszástól az anyagba kerülő klóros vízet ne párologtassuk a szaunatérbe.

2. A papucsot is hagyjuk inkább kint. A papucsot azért, mert a legtöbb műanyagból készül és ragasztott. Magas hőmérsékleten pedig párologni kezdene, azt pedig a résztvevők lélegeznék be a szaunázás során.

3. Soha ne üljünk, vagy feküdjünk meztelen testtel a fára. A szaunapadra leüléskor mindenképpen hasznos egy törölközőt vagy szauna lepedőt a fára helyezni higiéniai okokból. Ezzel megakadályozzuk a verejtékünk padra való lecsöpögését.

4. Ha a szaunában elkerülhetetlen a beszélgetés, akkor figyelj a megfelelő téma, a hangszín és a hangerő megválasztására! A szaunában és a szaunatérben nem illik vallásról és politikáról társalogni és beszélgetőpartnerünkkel együtt fiygeljünk a hangmagasságunkra is. A hangos beszéd vagy harsány megnyilvánulások nem illendőek és zavarhatják a többi szaunázót. Ez vonatkozik a pihenő helyiségben folytatott beszélgetésekre is.

5. A szaunában nem illik leskelődni, a másikra kritikus megjegyzéseket tenni!

6. Ne üljünk túl közel szaunatársainkhoz. Ha túl zsúfolt a szauna, inkább érdemes megvárnunk, amíg hely szabadul fel számunkra.

7. Homokórát csak akkor állítsunk be magunknak, ha van szabad. A felszabaduló homokórát beállíthatjuk magunknak, ha más nem tart rá igényt.

8. Illóolaj használata előtt mindenképpen kérjük a többi szaunavendég engedélyét - a konkrét illatot illetően is, hiszen lehet, hogy az egyeseknél allergiás reakciót vált ki.

9. Kerüljük az erős kozmetikumok használatát, hiszen azok szaunázáskor intenzívebben párolognak. Használjunk inkább illóolajokat a felöntés során érezzük és élvezzük azok jótékony hatását!

10. A szaunában nem illik enni és inni! Zavarhatja szaunázó társainkat, nem higiénikus, és főleg rosszullétre adhat alkalmat. A legfontosabb azonban, hogy a szaunázás alkalmával ne fogyasszunk alkoholt, mert szervezetünkre nagyon veszélyes lehet.

11. A szauna ajtót igyekezzünk magunk előtt és után gyorsan nyitni és zárni.

12. Ha gyerekünk is velünk szaunázik, akkor ismertessük meg vele az alapvető előírásokat és gondoskodjunk arról, hogy ő is betartsa azokat.

13. Magunk és mások érdekében is a merülő medence használata előtt a zuhanyozás kötelező! Ne is gondoljunk bele, mi lenne ha mindenki a medencében mosná le magát...

Ez az alapvető szaunaetikett a kulturált szaunázás alapköve. Betartásával mindenki számára pihentető élmény lesz a szaunázás! Legyünk tekintettel szaunázó társainkra!

 

blog socal2