menschen saunaNapjainkban a szaunázás különböző formáit különböztetjük meg, a legelterjedtebb típus a finn szauna, amelyben magas hőmérsékleten és alacsony páratartalom mellett bírjuk izzadásra testünket. Létezik még a bio-gőzszauna, itt a hőmérséklet lényegesen alacsonyabb és a levegő páratartalma sokkal magasabb. Az infrakabinok is a szauna-kategóriákba tartoznak, itt a legalacsonyabb a hőmérséklet és használata érzékeny emberek számára is alkalmas.
 

Részletesebben a három legelterjedtebb szauna-típusról:

Finn szauna

temperatur 70-100° C  feuchtigkeit 10-30%

A finn szauna (fa szaunának is hívják), egyike a legismertebb szauna-típusoknak, amely a test számára rendkívül előnyös. Ezt a szauna-típust egy kövekkel megrakott kályha fűti fel (ez bocsátja ki magából a hőt) és a fából készült falak és a mennyezet visszaveri a keletkező hőt. Általában 70 és 100 fok közötti a hőmérséklet. A levegő páratartalma 10 és 15 % között van, a finn szaunában kb. 15 percig érdemes tartózkodni. Ezenfelül léteznek még különféle szauna felöntések is. Ezeket lehet illóolajokkal kombinálni, ezáltal megnövelhető rövid időre a szauna páratartalma.

Bio szauna

temperatur 45-60° C  feuchtigkeit 40-55%

A párás gőzszaunában (szanáriumnak is nevezik) alacsonyabb a hőmérséklet, mint a klasszikus (finn) szaunában, általában 45-60 °C, kb. 40-55 % páratartalom mellett. Kíméletesebb a vérkeringés szempontjából és gyakran használják illóolajokkal vagy speciális megvilágítással együtt (fényterápia). A tartózkodás időtartama hosszabb lehet, mint a finn szaunában, akár 15-30 perc, egyebekben a folyamat azonos.


Infrakabin

temperatur 30-40° C  feuchtigkeit 10-15%

Az infraszauna vagy más néven infravörös hő kabin. A hő kabin titka a jóleső kisugárzott melegben rejlik, amely nem körülményesen a légtér levegőjén keresztül éri el az embert, hanem közvetlenül érkezik a bőrre a hősugárzóból, és így többek között lényegesen nagyobb verítéktermelésre ösztönzi a testet. Így nagyon sok káros anyag képes kiürülni a szervezetből, a bőr és az ember újra felélénkül. Minél jobb az infravörös spektrum és a hősugárzók elhelyezése, annál intenzívebb és hatékonyabb a hatás.

A fent megnevezett 3 szauna-típus mellett természetesen más szauna módszerek is léteznek, azonban ez a három a legismertebb és legkedveltebb.

 

De melyik típust érdemes otthonra választani?

Saját tapasztalatból kiindulva, 2 az 1-ben vagy 3 az 1-ben kombinált szauna jelentheti a megoldást, ha Ön is éppen saját otthonába tervez szaunát. Főleg akkor, ha nehezen tudnak dönteni, mint én a férjemmel :-) Kertépítési projektünk közepén tartunk és szeretnénk belekezdeni saját kerti szaunánk építésébe. A férjem előnyben részesíti a finn szaunát, én inkább az infraszaunát kedvelem. A megoldás: csekély többletráfordítással mindkettőnk kívánsága teljesülhet egy 3 az 1-ben kombinált kerti szaunával. Egyelőre itt tartunk:

saunaMegígérem olvasóimnak, hogy amint elkészült a saját kerti szaunánk, bemutatom Önöknek! :)

 
 

blog socal2

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése

0 / 1000 Karakter korlátozás
Your text should be in between 40-1000 characters
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • Nincsenek hozzászólások

gabrielle gondar

Gondár Gabriella

ÜGYVEZETŐ

Gondár Gabriella vagyok, a Sauna König Kft ügyvezetője és egyben eme blog szerzője. Blogommal arra a feladatra szeretnék kísérletet tenni, hogy csokorba gyűjtsek mindent, ami a szaunázáshoz kötődik: hasznos információk, tanácsadás és élménybeszámoló... Remélem, Ön is szívesen fogja olvasni blogomat és megtisztel hozzászólásával!

facebook banner

instagram

Ma 7

Tegnap 9

Utolsó 30 napban 280

Összesen 37186