Nyomtatás
Megjelent: 16-07-25
Írta: G. Gabriella
Szaunázási útmutatók

egeszsegugyi szempontokA szaunázás a középkor óta a legtermészetesebb és egyben leghatásosabb lehetőségek közé tartozik, hogy kikapcsolódjunk és elfelejtsük a mindennapos stresszt valamint hogy új erőt gyűjtsünk.

Ezért kétségtelen, hogy a szaunát akár a pihenés oázisának is nevezhetjük, mivel pozitív hatással van vitalitásunkra és egészségünkre egyaránt.

 

A szauna megfelelő használata segít abban, hogy ne csak további éveket nyerjünk, hanem hogy ezekben az években egészségesek is maradjunk. Számos betegség előzhető meg valamint előnyösen befolyásolható. A szaunahőnek gyógyító ereje van és egészségünk számára nagy jelentőséggel bír.

Kitűnően előzhetők meg az időjárás-érzékenységgel kapcsolatos panaszok és közeledő migrén rohamok is. A szauna melegétől a test saját védekező erői működésbe lépnek. A szív- és keringési rendszert erősíteni lehet. A vegetatív idegrendszer egyensúlya, amely sok ember esetében a stressz hatására borul fel, újra visszaállítható. 

Szép meleg tavaszi vagy nyári napokon egy szaunázás szintén kellemes kikapcsolódást jelent az emberi test számára, és sokszor segít abban, hogy jobban feldolgozzuk a mindennapos stresszt.

A szauna használatával erősíthetjük immunrendszerünket: rendszeres szaunázással az emberei testet olyan mértékben lehet edzeni, hogy az képes arra, hogy jobban hozzászokjon az esetleges hőmérséklet ingadozásokra. A sejtmegújulás beindításával elérhető az immunrendszer védekező képességének növelése fertőzések ellen, ezzel együtt stabilizálhatjuk immunrendszerünket.

A hideg fürdőkkel történő együttes alkalmazással a szaunázás a hideg és meleg gyors váltakozásával elősegítheti az izomzat regenerálódását. Aki sokszor szenved izomláztól, az a következő edzés után szaunázzon egyet. A rendszeres szaunázás igazolhatóan segíti egészségünket és ösztönzi testünk önszabályozó mechanizmusát.

A szaunázás az enyhe böjtkúrával együtt rendkívül hatásos salaktalanító módszer. Optimálisan segíti a salaktalanítást a böjtölés során, mivel rendkívül kímélő, de egyben rendkívül hatásos is.

A bőr megtisztul és megszabadul a salakanyagoktól, a vérellátás emelkedik s a bőr anyagcseréje kétszer olyan gyors lesz, mint egyébként. Ennek eredménye a rózsaszín és feszes bőr az arcon és az egész testünkön.

Aki a hátán bizonyos hideget érez, eldugult az orra, fej- és végtagfájdalomra panaszkodik, időben elkezdett szaunázással sokszor teljes mértékben elkerülheti a megfázást. A légutak kitágulnak, kitisztulnak és megerősödnek. A szauna használatával akár egy hörghurut is megelőzhető.

 

blog socal2