tulzasba vitt szaunazas

Mikor és kinek nem javasolt a szauna?

Keringési betegségek, vérnyomásproblémák, bőrbajok, vagy láz mellett inkább ne. De kiderül minden a cikkből, olvassa el!

 

 

 

 

A finn szauna és szaunázási szokások pozitív élettani hatásai közismertek, azonban még a rendszeres szaunázók sincsenek mind tisztában az egészségügyi kockázataival illetőleg veszélyeivel. A szaunázás sokaknak még mindig csak egy divatos időtöltő tevékenység, amelyről ugyan tudják, hogy jótékony hatása van a szervezetre, ám ez nem mindenkinél van így.

Sokan nincsenek tisztában a szaunahasználat orvosi ellenjavallataival!

Pedig a kockázati tényezők figyelmen kívül hagyása akár komoly következményekkel is járhat, ugyanis extrém esetekben a szaunázás halálos kimenetelű is lehet.  

Mikor és kinek nem javasolt a szauna?

Keringési betegségek, valamint ismert magas és alacsony vérnyomásproblémák mellett csak orvosi engedéllyel javasolt a szaunázás. A szív és érrendszeri megbetegedések, az aortabillentyű szűkület, vagy épp a szívelégtelenség és szívritmuszavar esetén jobb, ha előbb az orvosunk véleményét kérjük ki, mielőtt mentőt kellene kihívni.

A különböző eredetű lázas, Influenzás állapotok, fertőzések idején sem a szauna a megoldás. Ennek 2 oka is van, a szervezet vészállapotban van és a hőháztartás felborulhat, illetve a fertőzéssel másokat is veszélyeztethet az, aki beül a szaunába. Bőrbetegségek, sebek, fekélyes állapotok idején sem javasolt a szauna.

A hosszas szaunázás az egészséges embereket is megviseli

Még az egészséges szervezet számára is megterhelő a sokáig tartó szaunahasználat, hiszen már 15 szaunában eltöltött perc is komoly hatást gyakorol az egész testünkre.

A bőrünk hőmérséklete 2 perc alatt közel 40 C°-ra melegedik, a felszíni bőr hajszálerei kitágulnak és megnövekedik az azon áthaladó vér percenkénti mennyisége. Nagyjából 15 perc aktív izzadás során fél liter folyadékot veszítünk, miközben a belső szervek hőmérséklete is folyamatosan növekszik.

A finnek tartják a rekordot szaunázás terén

A dél-finnországi Heinolában 1999 óta megrendezett világbajnokságon egészen rosszullétig izzadnak a szaunázás fanatikus hívei. A 110 C°-os kabinokban való üldögélés azonban pont a fentiek miatt korán sem veszélytelen. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a versenyen nagyon gyakoriak a rosszullétek, az égési sérülések, valamint 2010 nyarán a bajnokság az egyik versenyző tragikus, szívleállásos halálával végződött. Ez durva túlzás szerintem, hiszen a szaunának a kellemes közérzetről kell szólnia, nem?

A szaunázás egészséges emberek számára a kellemes kikapcsolódás mellett egészségmegőrző tevékenység is:

Ugyanis a szaunázás áldásos hatásai vitathatatlanok:

  • a szaunázás erősíti az immunrendszert, 
  • a szaunahasználat ideje alatt a légcsere is hatékonyabban működik, ami közvetetten csökkenti a felső légúti hurut kialakulását,
  • kedvező hatással bír az érrendszer állapotára a rendszeres, felügyelt szaunázás, valamint a magas vérnyomásra,
  • jó hatással van a bőrre,
  • hatásos ellenszere az álmatlanságnak, relaxál,
  • enyhíti az izomgörcsös állapotokat és az izomlázat,
  • méregtelenít, mellyel fogyási folyamatokat is beindít,
  • illetve még az agyműködésre is ösztönzően hat.

Ezekre figyeljen szaunázás közben, mert megóvhatja vele az egészségét!

Amennyiben szaunázás közben gyengeségérzet, szédülés, hányinger vagy bármilyen, ehhez hasonló, hirtelen fellépő kellemetlen érzés törne ránk, az jelezhet kiszáradást. Ezek a tünetek súlyosabb esetben komoly keringési zavar, eszméletvesztés előjelei is lehetnek, vagyis azonnal tanácsos befejezni a szaunahasználatot és jelezni a fennálló problémát egy egészségügyi illetékesnek. Az elvesztett folyadékot gyorsan pótolni kell, majd lehűlni és pihenni.

 

blog socal2

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése

0 / 1000 Karakter korlátozás
Your text should be in between 40-1000 characters
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • Nincsenek hozzászólások

gabrielle gondar

Gondár Gabriella

ÜGYVEZETŐ

Gondár Gabriella vagyok, a Sauna König Kft ügyvezetője és egyben eme blog szerzője. Blogommal arra a feladatra szeretnék kísérletet tenni, hogy csokorba gyűjtsek mindent, ami a szaunázáshoz kötődik: hasznos információk, tanácsadás és élménybeszámoló... Remélem, Ön is szívesen fogja olvasni blogomat és megtisztel hozzászólásával!

facebook banner

instagram

Ma 7

Tegnap 9

Utolsó 30 napban 280

Összesen 37186