Nyomtatás
Megjelent: 18-02-05
Írta: G. Gabriella
Szaunázási útmutatók

tulzasba vitt szaunazas

Mikor és kinek nem javasolt a szauna?

Keringési betegségek, vérnyomásproblémák, bőrbajok, vagy láz mellett inkább ne. De kiderül minden a cikkből, olvassa el!

 

 

 

 

A finn szauna és szaunázási szokások pozitív élettani hatásai közismertek, azonban még a rendszeres szaunázók sincsenek mind tisztában az egészségügyi kockázataival illetőleg veszélyeivel. A szaunázás sokaknak még mindig csak egy divatos időtöltő tevékenység, amelyről ugyan tudják, hogy jótékony hatása van a szervezetre, ám ez nem mindenkinél van így.

Sokan nincsenek tisztában a szaunahasználat orvosi ellenjavallataival!

Pedig a kockázati tényezők figyelmen kívül hagyása akár komoly következményekkel is járhat, ugyanis extrém esetekben a szaunázás halálos kimenetelű is lehet.  

Mikor és kinek nem javasolt a szauna?

Keringési betegségek, valamint ismert magas és alacsony vérnyomásproblémák mellett csak orvosi engedéllyel javasolt a szaunázás. A szív és érrendszeri megbetegedések, az aortabillentyű szűkület, vagy épp a szívelégtelenség és szívritmuszavar esetén jobb, ha előbb az orvosunk véleményét kérjük ki, mielőtt mentőt kellene kihívni.

A különböző eredetű lázas, Influenzás állapotok, fertőzések idején sem a szauna a megoldás. Ennek 2 oka is van, a szervezet vészállapotban van és a hőháztartás felborulhat, illetve a fertőzéssel másokat is veszélyeztethet az, aki beül a szaunába. Bőrbetegségek, sebek, fekélyes állapotok idején sem javasolt a szauna.

A hosszas szaunázás az egészséges embereket is megviseli

Még az egészséges szervezet számára is megterhelő a sokáig tartó szaunahasználat, hiszen már 15 szaunában eltöltött perc is komoly hatást gyakorol az egész testünkre.

A bőrünk hőmérséklete 2 perc alatt közel 40 C°-ra melegedik, a felszíni bőr hajszálerei kitágulnak és megnövekedik az azon áthaladó vér percenkénti mennyisége. Nagyjából 15 perc aktív izzadás során fél liter folyadékot veszítünk, miközben a belső szervek hőmérséklete is folyamatosan növekszik.

A finnek tartják a rekordot szaunázás terén

A dél-finnországi Heinolában 1999 óta megrendezett világbajnokságon egészen rosszullétig izzadnak a szaunázás fanatikus hívei. A 110 C°-os kabinokban való üldögélés azonban pont a fentiek miatt korán sem veszélytelen. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a versenyen nagyon gyakoriak a rosszullétek, az égési sérülések, valamint 2010 nyarán a bajnokság az egyik versenyző tragikus, szívleállásos halálával végződött. Ez durva túlzás szerintem, hiszen a szaunának a kellemes közérzetről kell szólnia, nem?

A szaunázás egészséges emberek számára a kellemes kikapcsolódás mellett egészségmegőrző tevékenység is:

Ugyanis a szaunázás áldásos hatásai vitathatatlanok:

Ezekre figyeljen szaunázás közben, mert megóvhatja vele az egészségét!

Amennyiben szaunázás közben gyengeségérzet, szédülés, hányinger vagy bármilyen, ehhez hasonló, hirtelen fellépő kellemetlen érzés törne ránk, az jelezhet kiszáradást. Ezek a tünetek súlyosabb esetben komoly keringési zavar, eszméletvesztés előjelei is lehetnek, vagyis azonnal tanácsos befejezni a szaunahasználatot és jelezni a fennálló problémát egy egészségügyi illetékesnek. Az elvesztett folyadékot gyorsan pótolni kell, majd lehűlni és pihenni.

 

blog socal2