Színterápia

A színterápiát nem csak napjainkban használják gyógyításra, már az ókori egyiptomiak is tisztában voltak a színek jótékony hatásával.  A legelső úgymond színterápia valószínűleg a kiadós napfürdőzés volt, melynek során felismerték és hasznosították is a fény pozitív erejét.

 

 

 

Ma is élünk a napfény adta energiával, és ha fel akarunk töltődni egy kicsit, már néhány napon töltött perc is hatásos lehet. A színterápia napjainkra közkedvelt gyógyítási módszer lett. Úgy tartják, hogy a színek, hatással vannak testünkre, szellemünkre.

A különböző színeket számtalan módon használhatjuk gyógyításra. Elidőzhetünk egy festményen, használhatunk gondosan megválasztott színű terítőket, függönyöket, de akár magát a szobát is a kezelésnek megfelelő színűre festhetjük vagy használhatunk színterápiás készüléket is.

Színterápia a szaunában is

A szauna jótékony hatását már szinte mindenki ismeri, én is unalomig beszéltem már róla. :))  Arról azonban még nem esett szó, hogy mindennapi használata színterápiával ötvözve számos testi és mentális problémára segítséget nyújt.

A színek gyógyító ereje

A környezetünkben lévő színek lelki állapotunkat és fiziológiai folyamatainkat, ezáltal pedig egészségi állapotunkat is képesek befolyásolni — erre épít a színterápia.

Alapvetően hat színt különböztetünk meg egymástól. Ezek a vörös, narancssárga, sárga, zöld, kék lila.

A különböző színek is a napfényhez hasonló pozitív hatással lehetnek a szervezetünkre, közérzetünkre, hangulatunkra. Csak tudni kell, hogy milyen területeken, testünk mely pontján vagy éppen melyik betegség esetén alkalmazhatjuk egyiket-másikat.

Most összefoglaltam, hogy melyik szín pontosan mire is jó!

 Vörös 

A piros a tűz és a föld színe. A vörös hatására gyorsabban ver a szív, felgyorsul a vérkeringés és némi adrenalinlöketet is kapunkA piros fény melegségérzetet kelt, és fokozza a test vérbőségét is, mely tulajdonsága miatt nagyon jó a különböző testfunkciók élénkítésére, továbbá fájdalmas menstruáció, izomgörcs, lassú vérkeringés, vérszegénység, székrekedés, terméketlenség, gyenge izomműködés esetén is alkalmazható.

 Narancssárga 

A narancs kevert szín, a piros és a sárga elegye, így ötvözi a két szín tulajdonságait. Ez a szín, fény formájában is, melegséget, jóságot, megértést közvetít.

az öröm színe, éppen ezért energetizál, szabadságra, mozgásra, aktivitásra késztet, amolyan motivációs szín. Élénkítő, frissítő hatású, kirángat a melankóliából, depresszióban szenvedőknek kiváló terápia. Testi hatásai: máj- és hasnyálmirigy-problémák orvoslása, vérszegénység, tüdőbajok kezelése.

Sárga

A fehér után a sárga áll a legközelebb a Nap fényéhez, mind fényességében, mind erősítő hatása tekintetében. A sárga pszichológiai és fizikai szinten is segít mozgásba hozni a dolgainkat nyíltságot, örömöt, optimizmust, reményeket jelez, kiküszöböli a negatív elképzeléseinket, gondolatainkat és érzéseinket, melyek alaposan aláaknázzák önértékelésünket. Ehhez a színhez érdemes fordulnunk akkor is, ha gyomorproblémáink vannak illetve depressziósak vagyunk. A sárga szín marad meg legjobban az összes szín közül.

Zöld

A természet egyik alapszíne, erős nyugtató hatása van, ezért igen jó a központi idegrendszer bajainak kezelésére. Az élet, a természet színe is egyben, ezért megnyugtat. Fáradt szemre, kimerültségre tökéletes gyógyszer, javítja a koncentrációt, nem véletlenül zöld színűek az iskolai táblák. A régiek úgy tartották, hogy a zöld szín felelős testünk ritmikus tevékenységeinek, a szívnek és a tüdőnek a működéséért. Talán ez a magyarázata, hogy olyan hatékony a szív- és a keringési panaszok, valamint a magas vérnyomás enyhítésében. Fertőtlenítő hatása elismert, a műtőszobák is szép zöldek.

Kék

A nyugalom és békesség színe. Elégedettséget jelent, nyugtató, lazító és csillapító hatású, segít leküzdeni a félelmet, tisztává varázsolja a gondolatokat, és fokozza a kreativitást, megnyugtatja az idegeket, koncentrálásra késztet. A túl sok kék azonban lehangolttá tehet. A rossz alvóknak kifejezetten ajánlott, mert segít mélyebben aludni.

Lila

A spektrum színei között a lilának van a legrövidebb hullámhossza és a legnagyobb energiája.

A lila színhez kapcsolódó gyógyító minőségek a fizikai és spirituális megerősödés, amelyet az tesz lehetővé, hogy a lila szín képes arra, hogy elfogadásra és méltóságra tanítson, és ezáltal elvezesse az egyént a feltétel nélküli szeretethez. Véd a negatív energiáktól, fejleszti a képzelőerőt és az alkotókészséget. Találékonnyá tesz, javítja az intuiciót és az empátiát. Mivel a lila a piros és a kék színek keveréke, egyszerre nyugtat és erősít, így hangulati válságok, érzelmi zavarok esetén kifejezetten hasznos. Mivel védelmet sugall, lila színekkel vegyük magunkat körül, ha úgy érezzük, kiszolgáltatottak vagyunk.

Megtörtént

Színterápiás cikkem végén szeretném megosztani Ádám barátom történetét, aki a szauna és a színterápia együttes hatásáról - én ajánlottam neki! :)) - mesélt nekem. Idézem őt:

“Már egészen kis korom óta az immunrendszerem gyenge volt, ezért folyton megfáztam, betegeskedtem, ami egy idő után oda vezetett hogy folyton rosszkedvű voltam, szinte már depressziós. Rosszul aludtam, ami miatt folyton fáradt voltam, fájt a fejem. Ezek szintén nehezítették a mindennapjaimat. Nem szerettem volna azonban, hogy mindig gyógyszereket szedjek, természetes gyógymód után néztem, de nem igazán találtam megfelelőt. Gabriella barátnőm ekkor ajánlotta a szaunába felszerelhető Collaxx színterápiás készüléket és kedvesen kölcsön is adta nekem a sajátját.  (Ádámnak van otthon saját szaunája - megjegyzés a bloggertől).

Azóta hetente kétszer háromszor ülök be. Nálam kék szín vált be, nem véletlen, hiszen az a kedvenc színem, a gyakori fejfájásomat is csillapítja. Persze, a kék mellett a Collaxx színterápiás készülék összes színét alkalmazni szoktam szaunázás közben, néha csak azért, mert tetszik és jó kedvem lesz tőle. Nem csak pihenésre, hanem rossz időben is beülök, olyan kifejezetten hasznosak a világosabb, sárga és narancsos színek, és máris jobb a közérzetem. “

A hagyományos finn szauna nem használt fényterápiát, ám napjainkban a színes fények a szaunában mindennapossá váltak. Kellemes közérzetet, mély élményt adnak, ami a mentális kikapcsolódáshoz egy olyan plusz, amit a szauna mellé bárki igénybe tud venni. Próbálja ki a szauna és fényterápia nagyszerű együttesét.

A nagyszámú páciens-tapasztalat azt mutatja, hogy rendkívül jó eredményeket lehet elérni a közérzetjavításban.

A szín- és fényterápia kiegészítő kezelés, alkalmazható lelki és testi bajaink orvoslására. Helyi kezelés - amikor a beteg testrészre irányítjuk a jótékony fénysugarakat - és egész testre alkalmazott kúra is létezik. A hangulatok és lelki állapotok megváltoztatásában játszott vitathatatlan szerepét magam is kipróbáltam. Ha egy nehéz nap után olvasólámpájába becsavar egy színes izzót, és alatta pihen, sokkal frissebb és vidámabb lesz, mint egy egyszerű szunyókálás után. A hatást fokozhatjuk, ha zene- és aromaterápiával együtt használjuk. Kellemes pihenést!

 

blog socal2

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése

0 / 1000 Karakter korlátozás
Your text should be in between 40-1000 characters
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • Nincsenek hozzászólások

gabrielle gondar

Gondár Gabriella

ÜGYVEZETŐ

Gondár Gabriella vagyok, a Sauna König Kft ügyvezetője és egyben eme blog szerzője. Blogommal arra a feladatra szeretnék kísérletet tenni, hogy csokorba gyűjtsek mindent, ami a szaunázáshoz kötődik: hasznos információk, tanácsadás és élménybeszámoló... Remélem, Ön is szívesen fogja olvasni blogomat és megtisztel hozzászólásával!

facebook banner

instagram

Ma 7

Tegnap 9

Utolsó 30 napban 280

Összesen 37186